Thursday, 15 October 2015

AJAL vs. JODOH

Assalamualaikum.
Dah nak hujung tahun ni mesti banyak dapat wedding / e-day invitation kan? Nak2 yang invite tu kawan kita sendiri. Pasti ramai yang tersentap di sanubari ‘ em kawan aku dah nak bertunang’ takpun ‘ bestnye kawan aku nak kawin dah. Em aku ni bila lagi’ pasti ayat2 ini akan terpacul di bibir kita kn?
Tak usah la membohongi diri. Kerana itu normal. Apabila kita mulai menginjak ke umur 20 –an, Allah mulai uji kita dengan kehidupan yang sebenar. Saat ini pelbagai ujian yang akan kita hadapi untuk memperkukuhkan iman di dada seterusnya menjadikan panduan untuk di masa hadapan. Namun, di kesibukkan kita memikirkan soal siapa jodoh kita, dengan siapa kita akan berkahwin, siapa yang akan jadi pasangan kita till jannah, kita lupa sesuatu yang sangat dekat dengan kita. Apa yang sangat dengan kita? MATI. Itu lah paling dekat dengan kita saat ini.
Kita begitu leka mempersiapkan diri dengan ilmu rumahtangga, tapi kita lupa untuk mempersiapkan ilmu akhirat. Saya berbicara seperti ini, kerana adaklanya saya juga leka dengan dunia sehingga alpa bahawa ada dunia lain yang sedang menanti kehadiran saya pada bila-bila masa. Saat inilah, syaitan akan menyimpang siurkan hati kita agar berpaling dari ilmu ukhrawi.
Bagaimana sekiranya, ajal yang mendahului kehidupan kita dan bukannya jodoh. Betapa ruginya kita kerana masa yang terluang banyak di habiskan dengan memikirkan jodoh sahaja. Ya tidak semuanya seperti itu, tetapi tidak salah untuk saya memperingati agar kita tidak leka. Allahu Allah, andainya ajal yang menyapaku dahulu, aku redha kerana itu mungkin yang terbaik untuk aku. Mungkin itu sahaja agar aku jauh dari melakukan dosa. Dan semoga aku bertemu dengan pasangan ku di akhirat nanti. Walaubagimanapun, sekiranya jodoh yang tiba dahulu. Alhamdulillah kerana aku masih mampu mengumpul pahal di sisi sang suami.
Jadi, tak perlu lah kita merasa tertekan bila melihat rakan-rakan yang nak naik pelamin, itu rezeki mereka kerana Allah memberi mereka jodoh yang awal. Pada rakan-rakanku yang belum, jangan risau, kita masih muda dan perjalanan hidup masih panjang. Ingat, ibu bapa kita menanti kan kejayaan kita. Realisasikan dahulu impian ibu bapa. memilih pasangan itu bukan mudah. Haruslah berhati-hati kerana dia yang akan memimpin kita sehingga hela nafas yang terakhir. Cukupkan ilmu dunia dan akhirat di dada. In syaa Allah, Allah akan hantar seseorang yang cukup baik untuk kita. Yang lewat itu lebih baik sahabatku.


Persiapkan diri dengan ilmu akhirat. Kerana kita tidak tahu bila Allah ingin mengambil nyawa kita. Andai di usia muda Allah panggil kita pulang, syukur Alhamdulillah sahabatku. Kerana saya sendiri takut melihat dunia sekarang yang penuh dengan pancaroba , umpat umpatan, cacian dan fitnah memfitnah. Semoga kita semua di ambil dengan keaadan khusnul khatimah. Jazakumullah/ jazakillah khu khair
yang mana akan melamar ku dahulu?

Tuesday, 6 October 2015

Terima Kasih

Assalamualaikum.

Allahu akbar. Hari sy dapat dua bouquet of flower. Terharunya hakak.. hehe. Terima kasih kepada yang memberi. Dan terima kasih sebab buat sy tersenyum. Alhamdulillah. Dalam sy dok menggembirakan orang lain, ada pulak yang men surprisekan sy. Haha terkejut sy bila dpt call dari Cute Flower Bangsar. Setahu hakak, hakak takde order bunga hari ni. Maklum, poket kosong sekejap.
CFB: Sis, can u wait my dispatch for a while? He will be around at your college before 3.
Me: for what? I did not make any order today. So why I have to wait? And I already at Cheras actually.
CBF : OMG! So how sis?
Me : (dengan redha nye) its okay. I’ll going back to college.
Sy pun drive balik ke college. Hujan… traffic jam.. fuhh penat meredah ibu kota yang sentiasa penuh dengan roda bergerak. Dengan rushing nye.. cuba sapai secepat yang mungkin. Sebab nak kejar waktu solat. Kalau terlepas naya kita di koi.. Alhamdulillah sampai dgn selamat Kat College.

Hampir setengah jam berlalu, akhirnya ‘tukang anta bunga’ sampai. Apa lagi sy ambik bunga t uterus baca kad yang ad terselit tepi bunga tu. Allahu mengalir air mata bila baca ayat dekat kad tu. Kata-kata maaf yg di tulis membuatkan hati rasa sedih. Tak usah bunga, hanya kata-kata sy juga memaafkan awak. Bukan bunga atau apa-apa hadiah yg sy minta daripada awk wahai sahabat. Cukuplah dengan kata-kata maaf.


Ingatkan stop dah. Rupanya malam pun dapat lagi. Versi kedua pulak. Haish super duper excited hakak dibuatnya.. 




Monday, 5 October 2015

Andai ini Malam Terakhirku




assalamualaikum,
Pernah tak kita terfikir, kalau mala mini merupakan malam terakhir kita? Malam terakhir kita berbicara, menaip dan malam terakhir kita beribadah. Tentunya kita akan rasa takut. Kerana amal kita yang belum tentunya cukup untuk dihakimi. Allahu Allah. Seandainya ini benar-benar malam terakhirku, aku redha kerana itu adalah lebih baik. Seandainya kepanjangan umurku hanya membuatkan aku jauh dari-Mu, aku mohon ambil lah nyawaku ya Rabb.
Kita sering leka dengan urusan duniawi. Ya Allah, jauhkan lah aku dari sifat lagha. Dekatkan hati ku dengan Mu.
Alhamdulillah, selain ibu ayah aku sudah pun membahagiakan beberapa rakan-rakan sekuliahku. Air mata bahagia mengalir melihat mereka tersenyum melihatnya. Allahuakbar dengan hanya membahagiakan orang lain, mampu membuatkan hati ku tersenyum girang dan tenang. Dengan memberikan kebahgiaan pada orang lain, Allah balas dengan nikmat yang tak tergambar untuk di perkatakan.
If tonight is the last day, the best words to say is good bye gais. Love all of you so much.

La Tahzan Kak Zakiah




Assalamualaikum.
Baru sempat nak update. Padahal dah berapa hari dah berlalu. Maklumlah orang tak berapa nak sihat. In sya ALLAH, sentiasa doakanlah diri sy ni supaya cepat sihat.

Last week, tiga orang jadi mangsa surprise dari sy. Alhamdulillah pastinya hati berbunga riang menerimanya.
Dear ukhti Zakiah,
We may not so close in the class and in everywhere. Cuma sesekali je kita bertegur dan bercerita. Mengenali akak secara dekat membuatkan sy rasa happy sangat. Apatah lagi dengan teletah akak yang comel tu. Sikap selamba akak membuatkan sy kadang-kadang tersenyum melihat akak. Bagaimnapun, di sebalik senyuman yang terukir di bibir akak, sy pasti akak menyimpan 1001 satu duka yang akak pendam. Be strong kak. What ever happened, ingatlah Allah sentiasa bersama akak. La tahzan kak. Sengaja sy kirimkan coklat untuk akak dan berharap akak senang dan bahagia menerimanya. Maaf, bukan berniat untuk mengelak dari akak. Rasanya lebih elok sy gunakan org tengah. Kan lebih manis.. sy kn sweet J

Sy pasti, akak mesti curious nak tau sapa yang bagi kan? Tapi rasanya akak pun boleh agak sapa yang bagi. Kan? Takpelah, nikmati lah ye coklat-coklat tu. Tapi jangan lupa berus gigi, takut sakit gigi pulak. Hehe.
Kak, jangan bersedih ya. Setiap kesedihan yang kita alami, Allah akan gantikan dengan pelangi yang indah dalam hidup kita. Akak beruntung, masih ada kawan-kawan, family untuk bergelak ketawa. Without any discrimination with each other.
Masa zaman sy sekolah menengah dulu, nak-nak masa last form 5. There so many things happened on me. Sedih sangat kak. Dipulau, di fitnah sehingga ibu sy sendiri hilang kepercayaan dgn sy masa tu sebab rakan-rakan sekelas sy. Allah sahaja yg tau mcm mana sedihnya sy masa tu. Alhamdulillah, bila sy melangkah alam diploma sy mula belajar mengenali rakan-rakan. Malahan kami berbagai agama dan bangsa. Dan we unite each other. Berkat kesabaran dalam menangani rasa sedih, akhirnya Allah kurniakan sy rakan-rakan yg baik sehingga lah sy masuk ke Tesside Uni.
Walaupun sy tak tau apa yang membuatkan akak sedih, sy berharap akak kuat dan sentiasalah tersenyum. Akak nak tau kenapa sy pilih 3 ferrero rocher? Sebab ‘I LOVE YOU’. Semoga akak sentiasa ceria dan tersenyum.

Senyum seindah suria, yang menbawa cahya, senyumlah dari hati, dunia mu berseri, senyum umpama titian dalam kehidupan, kau tersenyum ku tersenyum kemesraan menguntum.




kalau akak perlukan tempat untuk curhat (curah rasa hati) sy sudi pinjamkan telinga dan bahu untuk akak. La Tahzan Innallaha Ma'ana.

Thursday, 15 October 2015

AJAL vs. JODOH

Assalamualaikum.
Dah nak hujung tahun ni mesti banyak dapat wedding / e-day invitation kan? Nak2 yang invite tu kawan kita sendiri. Pasti ramai yang tersentap di sanubari ‘ em kawan aku dah nak bertunang’ takpun ‘ bestnye kawan aku nak kawin dah. Em aku ni bila lagi’ pasti ayat2 ini akan terpacul di bibir kita kn?
Tak usah la membohongi diri. Kerana itu normal. Apabila kita mulai menginjak ke umur 20 –an, Allah mulai uji kita dengan kehidupan yang sebenar. Saat ini pelbagai ujian yang akan kita hadapi untuk memperkukuhkan iman di dada seterusnya menjadikan panduan untuk di masa hadapan. Namun, di kesibukkan kita memikirkan soal siapa jodoh kita, dengan siapa kita akan berkahwin, siapa yang akan jadi pasangan kita till jannah, kita lupa sesuatu yang sangat dekat dengan kita. Apa yang sangat dengan kita? MATI. Itu lah paling dekat dengan kita saat ini.
Kita begitu leka mempersiapkan diri dengan ilmu rumahtangga, tapi kita lupa untuk mempersiapkan ilmu akhirat. Saya berbicara seperti ini, kerana adaklanya saya juga leka dengan dunia sehingga alpa bahawa ada dunia lain yang sedang menanti kehadiran saya pada bila-bila masa. Saat inilah, syaitan akan menyimpang siurkan hati kita agar berpaling dari ilmu ukhrawi.
Bagaimana sekiranya, ajal yang mendahului kehidupan kita dan bukannya jodoh. Betapa ruginya kita kerana masa yang terluang banyak di habiskan dengan memikirkan jodoh sahaja. Ya tidak semuanya seperti itu, tetapi tidak salah untuk saya memperingati agar kita tidak leka. Allahu Allah, andainya ajal yang menyapaku dahulu, aku redha kerana itu mungkin yang terbaik untuk aku. Mungkin itu sahaja agar aku jauh dari melakukan dosa. Dan semoga aku bertemu dengan pasangan ku di akhirat nanti. Walaubagimanapun, sekiranya jodoh yang tiba dahulu. Alhamdulillah kerana aku masih mampu mengumpul pahal di sisi sang suami.
Jadi, tak perlu lah kita merasa tertekan bila melihat rakan-rakan yang nak naik pelamin, itu rezeki mereka kerana Allah memberi mereka jodoh yang awal. Pada rakan-rakanku yang belum, jangan risau, kita masih muda dan perjalanan hidup masih panjang. Ingat, ibu bapa kita menanti kan kejayaan kita. Realisasikan dahulu impian ibu bapa. memilih pasangan itu bukan mudah. Haruslah berhati-hati kerana dia yang akan memimpin kita sehingga hela nafas yang terakhir. Cukupkan ilmu dunia dan akhirat di dada. In syaa Allah, Allah akan hantar seseorang yang cukup baik untuk kita. Yang lewat itu lebih baik sahabatku.


Persiapkan diri dengan ilmu akhirat. Kerana kita tidak tahu bila Allah ingin mengambil nyawa kita. Andai di usia muda Allah panggil kita pulang, syukur Alhamdulillah sahabatku. Kerana saya sendiri takut melihat dunia sekarang yang penuh dengan pancaroba , umpat umpatan, cacian dan fitnah memfitnah. Semoga kita semua di ambil dengan keaadan khusnul khatimah. Jazakumullah/ jazakillah khu khair
yang mana akan melamar ku dahulu?

Tuesday, 6 October 2015

Terima Kasih

Assalamualaikum.

Allahu akbar. Hari sy dapat dua bouquet of flower. Terharunya hakak.. hehe. Terima kasih kepada yang memberi. Dan terima kasih sebab buat sy tersenyum. Alhamdulillah. Dalam sy dok menggembirakan orang lain, ada pulak yang men surprisekan sy. Haha terkejut sy bila dpt call dari Cute Flower Bangsar. Setahu hakak, hakak takde order bunga hari ni. Maklum, poket kosong sekejap.
CFB: Sis, can u wait my dispatch for a while? He will be around at your college before 3.
Me: for what? I did not make any order today. So why I have to wait? And I already at Cheras actually.
CBF : OMG! So how sis?
Me : (dengan redha nye) its okay. I’ll going back to college.
Sy pun drive balik ke college. Hujan… traffic jam.. fuhh penat meredah ibu kota yang sentiasa penuh dengan roda bergerak. Dengan rushing nye.. cuba sapai secepat yang mungkin. Sebab nak kejar waktu solat. Kalau terlepas naya kita di koi.. Alhamdulillah sampai dgn selamat Kat College.

Hampir setengah jam berlalu, akhirnya ‘tukang anta bunga’ sampai. Apa lagi sy ambik bunga t uterus baca kad yang ad terselit tepi bunga tu. Allahu mengalir air mata bila baca ayat dekat kad tu. Kata-kata maaf yg di tulis membuatkan hati rasa sedih. Tak usah bunga, hanya kata-kata sy juga memaafkan awak. Bukan bunga atau apa-apa hadiah yg sy minta daripada awk wahai sahabat. Cukuplah dengan kata-kata maaf.


Ingatkan stop dah. Rupanya malam pun dapat lagi. Versi kedua pulak. Haish super duper excited hakak dibuatnya.. 




Monday, 5 October 2015

Andai ini Malam Terakhirku




assalamualaikum,
Pernah tak kita terfikir, kalau mala mini merupakan malam terakhir kita? Malam terakhir kita berbicara, menaip dan malam terakhir kita beribadah. Tentunya kita akan rasa takut. Kerana amal kita yang belum tentunya cukup untuk dihakimi. Allahu Allah. Seandainya ini benar-benar malam terakhirku, aku redha kerana itu adalah lebih baik. Seandainya kepanjangan umurku hanya membuatkan aku jauh dari-Mu, aku mohon ambil lah nyawaku ya Rabb.
Kita sering leka dengan urusan duniawi. Ya Allah, jauhkan lah aku dari sifat lagha. Dekatkan hati ku dengan Mu.
Alhamdulillah, selain ibu ayah aku sudah pun membahagiakan beberapa rakan-rakan sekuliahku. Air mata bahagia mengalir melihat mereka tersenyum melihatnya. Allahuakbar dengan hanya membahagiakan orang lain, mampu membuatkan hati ku tersenyum girang dan tenang. Dengan memberikan kebahgiaan pada orang lain, Allah balas dengan nikmat yang tak tergambar untuk di perkatakan.
If tonight is the last day, the best words to say is good bye gais. Love all of you so much.

La Tahzan Kak Zakiah




Assalamualaikum.
Baru sempat nak update. Padahal dah berapa hari dah berlalu. Maklumlah orang tak berapa nak sihat. In sya ALLAH, sentiasa doakanlah diri sy ni supaya cepat sihat.

Last week, tiga orang jadi mangsa surprise dari sy. Alhamdulillah pastinya hati berbunga riang menerimanya.
Dear ukhti Zakiah,
We may not so close in the class and in everywhere. Cuma sesekali je kita bertegur dan bercerita. Mengenali akak secara dekat membuatkan sy rasa happy sangat. Apatah lagi dengan teletah akak yang comel tu. Sikap selamba akak membuatkan sy kadang-kadang tersenyum melihat akak. Bagaimnapun, di sebalik senyuman yang terukir di bibir akak, sy pasti akak menyimpan 1001 satu duka yang akak pendam. Be strong kak. What ever happened, ingatlah Allah sentiasa bersama akak. La tahzan kak. Sengaja sy kirimkan coklat untuk akak dan berharap akak senang dan bahagia menerimanya. Maaf, bukan berniat untuk mengelak dari akak. Rasanya lebih elok sy gunakan org tengah. Kan lebih manis.. sy kn sweet J

Sy pasti, akak mesti curious nak tau sapa yang bagi kan? Tapi rasanya akak pun boleh agak sapa yang bagi. Kan? Takpelah, nikmati lah ye coklat-coklat tu. Tapi jangan lupa berus gigi, takut sakit gigi pulak. Hehe.
Kak, jangan bersedih ya. Setiap kesedihan yang kita alami, Allah akan gantikan dengan pelangi yang indah dalam hidup kita. Akak beruntung, masih ada kawan-kawan, family untuk bergelak ketawa. Without any discrimination with each other.
Masa zaman sy sekolah menengah dulu, nak-nak masa last form 5. There so many things happened on me. Sedih sangat kak. Dipulau, di fitnah sehingga ibu sy sendiri hilang kepercayaan dgn sy masa tu sebab rakan-rakan sekelas sy. Allah sahaja yg tau mcm mana sedihnya sy masa tu. Alhamdulillah, bila sy melangkah alam diploma sy mula belajar mengenali rakan-rakan. Malahan kami berbagai agama dan bangsa. Dan we unite each other. Berkat kesabaran dalam menangani rasa sedih, akhirnya Allah kurniakan sy rakan-rakan yg baik sehingga lah sy masuk ke Tesside Uni.
Walaupun sy tak tau apa yang membuatkan akak sedih, sy berharap akak kuat dan sentiasalah tersenyum. Akak nak tau kenapa sy pilih 3 ferrero rocher? Sebab ‘I LOVE YOU’. Semoga akak sentiasa ceria dan tersenyum.

Senyum seindah suria, yang menbawa cahya, senyumlah dari hati, dunia mu berseri, senyum umpama titian dalam kehidupan, kau tersenyum ku tersenyum kemesraan menguntum.




kalau akak perlukan tempat untuk curhat (curah rasa hati) sy sudi pinjamkan telinga dan bahu untuk akak. La Tahzan Innallaha Ma'ana.