Wednesday, 12 February 2020

GIVEAWAY WANG TUNAI RM1000 BYMAMAPIPIE & FRIENDS

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.



Giveaway Wang Tunai Mamapipie



Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.
Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020

Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50

Friday, 7 February 2020

Puding Batik by Cik Sunflower 🌻

Assalamualaikum halo halo gais..

Resepi dari hari ke hari aku nak update.. asyik kena hold je. Banyak nau kerja nak kena settle. Begini lah kalau jadi kan blogger sebagai part time.

Aku ni peminat kek batikm tegar.. asal ada memang aku akan makan.. tapi kadang ada juga dapat kek batik yang tak kena dengan tekak aku. Mungkin dia menggunakan coklat yang beshe beshe je.. huhu..

So minggu lepas aku terfikir nak olah sikit kek batik ni jadi puding. Sedap ke jadi puding. In syaa Allah sedap dan kena dengan tekak. Yang penting sesuai di hidang musim musim panas.

Ada yang nak tak ? Ada ke idok ? Bukan aku nampak pun korang angkat tangan huhu.

Hari ni aku kongsikan resepi puding kek batik ni.

Ni yang sempat aku snap sebab yang lain dah kena makan.

Bahan bahan ;
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 sdk esen vanila / vanilin powder
1 biji telur (buangkan mata telur jika ada)
1/2 cawan tepung custard 
1 peket agar agar tali
1/2 buku butter 
Secubit garam
8 sdb milo
7 sdb serbuk koko
1 1/2 biskut marie perisa coffee 


P/s: nak rasa yanh umphhh guna biskut Marie coffee.. kalau guna biskut Marie biasa, rasa dia so so je. Depends dengan korang jugak. Aku prefer coffee.

Step by step
1. Satukan susu pekat, susu cair, esen vanilla , telur dan tepung custard dalam satu bekas dan whisk guna tangan sahaja sehingga sebati.. dah sebati ketepikan sekejap.
2. Didihkan air dan masuk kan agar agar tali tadi. Bila agar2 dah cair, masuk kan butter dan biarkan sehingga butter larut.
3. Sementara tunggu butter larut, campur kan milo dan serbuk koko ke dalam bekas lain dan gaul kan dengan air panas sehingga hilang ketul ketulan milo.
4. Bila butter dah larut, masuk kan adunan custard yang dah di gaul sebati tadi ke dalam agar agar. Kecil kan api dan kemudian masuk kan adunan coklat kacau dan biarkan sehingga kelihatan adunan mulai mengeluarkan buih buih kecil.
5. Susun biskut Marie yang di patahkan secara rawak di dalam loyang. Tuangkan adunan sedikit dan kemudian susun secara rawak lagi untuk lapisan kedua dan sehingga adunan dan biskut habis. Pastikan lapisan terakhir adalah adunan coklat. Sejuk kan selama 4 jam di dalam peti.

Senang je kan ? Selamat mencuba. Kalau korang nak share, tolong tag nama blog aku ye. Aku okay je kalau korang nak share, tapi tag as appreciation post. Okay gaisss selamat mencuba.




Tuesday, 4 February 2020

Time Out anak | Parenting Sharing by Cik Sunflower 🌻

Assalamualaikum. A few weeks ni terasaaa malasa sangat nak update blog. Lagi pun kekangan masa buatkan susah sangat nak update blog
 Harapnya tak berdebu lah ye.. 

Sedar tak sedar lagi berapa bulan je kita nak puasa. Sekejap betul masa berjalan. Semoga kita semua sampai ke bulan yang di nanti kan. Amin.. 

Hari ni, aku nak cerita tentang Time Out. Sebelum ni, aku aplikasi kan metode ni untuk anak murid aku je. semenjak anak aku menginjak masuk 2 tahun, akal dia mulai berjalan laju jadi banyak la perangai dia buat. Tapi aku suka, sebab dia explore sendiri dan dia belajar. Cuma yang malam tadi, lepas je aku solat maghrib, dia sepahkan mainan dia lepas tu masuk bilik air dan tumpahkan air atas lantai bilik dan dia siap tadah air dalam mangkuk lepastu masuk kan mainan itik dia. Yes Creative! Aku suka. Cuma yang dia kena time out sebab dia sepahkan bilik dan tumpahkan air. Mama pening kepala.. tanpa fikir panjang terus suruh Sara menghadap dinding selama 2 minit. Time out ni ikut peringkat umur ya. Kalau 2 tahun, maka 2 minit dia time out.

Two minutes time out




After 2 minutes, aku pun panggil Sara duduk dekat riba. Yes masa tu memang nampak Sara muncung dan masa tu lah aku tanya dia

Mama :  "Sara tahu tak Sara buat salah ?" 
Sara    : Diam...
Mama : Boleh tak tumpahkan air atas lantai ? 
Sara : Tak boleh (dalam nada pelat)
Mama : boleh sepahkan mainan ?
Sara : Tak boleh.

So, masa tu lah aku terangkan dekat Sara yang dia buat salah dan tak boleh buat macam tu. Next time jangan buat lagi dan kalau dia buat salah lagi mama akan buat time out macam tadi. Sara angguk dan bangun say sorry dekat mama dan papa. See nampak macam kejam. Tapi metode ni lebih berkesan dari kita herdik dan pukul anak. 

Metode ni seiring dengan metode Targib (Rewards) dan Tarhib (punishment)

Apa itu Targib ?

Targib bermaksud menyenangkan atau bahasa mudah dalam mendidik iaitu rewards atau pun pujian yang menyenangkan.
Contoh : bila Sara kemas mainan yang dah di sepahkan, mama automatik mulut mama akan cakap " good girl anak mama ni". Bila kita memuji, anak kita pun akan faham yang dia buat benda yang betul sebab tu mama puji. Malah dari situ, anak kita akan alert lepas je main kena kemas mainan. Tapi sebenarnya ramai parents nowadays yang berat nak puji anak. Tapi lebih ringan untuk pegang phone. Maaf ya parents bukan semua, hanya segelintir. But those yang sentiasa puji alhamdulillah you're such a wonderful parents.

Bila anak balik, tunjuk hasil kerja sekolah yang dia buat, kasi puji lah sikit.. biasa nya apak apak ni kurang nak memuji. Tak jatuh ego lah hai kalau puji.

Apa itu Tarhib ?

Tarhib bermaksud ugutan atau ancaman. Atau bahasa mudah, punishment. Ramai parents yang lebih suka punishment anak dengan sentuhan fizikal berbanding punishment secara halus. Yes, zaman kita kecil dulu, apa je yang mak ayah kita tak guna kalau kita buat salah. Yes itu zaman kita dulu.. zaman kita yang belum ada medsos. Zaman anak anak kita ni zaman yang moden, jadi kita perlu didik seiring dengan perkembangan sekarang. Bukanlah tak boleh pukul langsung. Tapi berpada dan lihat pada kesalahan yang di lakukan.

Contoh : kenapa bilik bersepah ni ? Kang mama ambil hanger kang !

Relevan ke nak guna ayat di atas untuk anak umur 2 tahun ? Haruslah tidak.

Ada juga antara kita menggunakan punishment reinforcements ni tapi at the end......

Contoh : tak siap homework tak boleh makan kek coklat.

But then, bila kek coklat dah siap, kita tetap hulur even anak tak siap kan homework. Bukan sebab kesian atau tidak. Tegas biar bertempat. Kalau macam tu in future kalau kita guna punishment reinforcements yang sama anak anak dah set dalam mind dorang " alah mama tu cakap je lebih, nanti mesti dia bagi punya"


So sama macam Time Out, ia bukan punishment yang kejam. Kita bagi dia masa untuk reveal apa kesalahan yang dia buat. Satu lagi, sesuai untuk parents yang baran. Anda boleh kawal kemarahan melalui metode ini dan anda juga tak kan pukul anak dengan baran yang tak terkawal. Ingat, anak akan mencontohi sikap ibu bapa sama seperti yang di nyatakan oleh teori Albert Bandura (1977)

Jadi adakah relevan ?

P/s : Time out ni juga bergantung pada kanak kanak tersebut. Some of children dorang akan create masalah sebab mereka lack of attention since nowadays parents busy working and balik kerja pun dah lewat.

Reference
https://www.firstdiscoverers.co.uk/albert-bandura-child-development-theories/

Bandura, A. (1977). Social learning theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.

McLeod, S. A. (2018, Jan, 21). Skinner - operant conditioning. Simply psychology: Psychology. https://www.simplypsychology.org/operant-conditioning.html


Nampak tak dia tidur dengan lena...

Sara

Thursday, 16 January 2020

Macaroni Goreng by Cik Sunflower | sedap dan lazat

Assalamualaikum.


Selamat berhujung minggu. Korang buat apa tu ? Masak apa hari ni ? Fuh baru dapat luruskan pinggang. Seharian dekat dapur hari ni. Seronok pulak dapat masuk dapur hari ni.. eceeeh gituw sekali seronoknya kan.

Lunch tadi aku decide masak macaroni goreng. Aku beli 3 pack macaroni. Haa banyak kan.. sekali untuk pekerja husband aku makan tengah hari. Untuk hi tea aku buat kek pisang coklat. Haaa nak resepi tak geng ? Siapa nak angkat tangan !!! Nanti aku attach sekali resepi kek pisang untuk korang.. boleh korang buat untuk family korang nanti.


Menu macaroni aku simple tapi aku suka sebab sedap. Eceeeh masuk bakul angkat sendiri kan.. aku tau ramai yang boleh masak lagi sedap dari aku. Tapi tak salah kan aku share ni. Mana tau ada yang berkenan di hati..

Macaroni goreng simple dan sedap

Bahan bahan yang di perlukan;

🌻 1 pack macaroni (yang ni optional korang nak beli jenis apa) aku guna prego elbow n spiral
🌻1 batang lobak merah *potong kecil
🌻cili benggala *potong dadu (hat ni aku terlupa nak masuk kan)
🌻1 ikat daun ketumbar (optional)
🌻 1 mangkuk isi ayam potong dadu
🌻1 bungkus sosej potong kecil
🌻 1 pack cili giling (Puteri)
🌻 sedikit sos cili, sos tiram 
🌻 2 biji bawang merah*potong halus
🌻3 ulas bawang putih *potong halus


Cara cara nya;

🌻 basuh macaroni dengan air yang bersih lalu didihkan dengan air yang secukupnya. Bila air mula panas, masuk kan 2 atau 3 sudu garam untuk mempercepatkan proses macaroni menjadi lembut. Jangan lupa untuk letak sedikit minyak agar macaroni tidak melekat.
🌻 setelah masak, toskan macaroni dan sementara macaroni sejuk, kita potong bahan bahan untuk menggoreng.
Toskan macaroni 

🌻tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga layu, kemudian masuk kan cili giling dan biarkan sehingga cili masak. Masuk kan sedikit sos cili dan sos tiram untuk sebati kan rasa dan masuk kan garam. Jangan boh banyak2, sebab tadi kita dah boh dalam macaroni masak merebus tadi.

🌻bila cili dah kelihatan tebrit minyak, masuk kan isi ayam dan sosej yang dah di potong tadi. Bila ayam dah kelihatan separuh masak masuk kan lobak merah yang di hiris.


Lobak merah yang dihiris
🌻 kemudian masuk kan macaroni dan gaul kan sehingga sebati. Dah sebati potong daun ketumbar daun gaul rata. Taraaaa. Dah boleh hidang.


🌻 haaa tengok meriahkan macaroni Cik Sunflower.. selamat mencuba ye kawan kawan.

Geng, kalau nak share please backlink dekat blog Cik Sunflower  ye ❤🌻























Thursday, 9 January 2020

Cara Menggunakan Aplikasi Bungkusit |Mudah dan Jimat

Assalamualaikum. Sihat ke tu uolls. I hope you are in the pink of health. Maklum sekarang ni tengah musim Influenza. Ramai yang mudah jatuh sakit. Pesan khidmat masyarakat dari Cik Sunflower ialah, banyak kan minum air dan kurang kan terdedah di kawasan orang yang ramai.

Nowadays kita selalu dengar macam macam aplikasi delivery yang boleh memudahkan kehidupan seharian kita. Food panda, grab food, Lalamove, and so on. So hari ni aku nak share macam mana nak guna aplikasi Bungkusit. Haaa hat ni pun tengah famous and so far, aku sangat recommended aplikasi untuk kegunaan harian.

Apa pulak Bungkusit ni. Apasal pulak nama dia  Bungkusit. Actually Bungkus It on the time. Haa gitchuu.. okay back to the topic. Mesti ada yang tertanya tanya macam mana nak guna appikasi ni kan ? Senang ke ? So far.. untuk aku. Ni untuk aku ye.. sangat sangat useful. So jom kita tengok step penggunaan Bungkusit.

Okay sebelum tu, silalah download aplikasi ni de Google Play Store. Okay dah siap download? Okay now korang sign up dulu details korang.

Okay done !



Okay now korang click dekat Delivery Now. Lepasu nanti akan keluar


Okay bila dah keluar yang ni. Korang fill in alamat puck up dengan drop off. Kalau korang rasa nak makan Mcd, key in je mcd yang berhampirang dengan rumah korang eg; mcd Mahkota Cheras. Drop off tu letak la alamat korang di mana korang berada masa tu. πŸ‘‡ contoh macam di bawah ni.



Lepas itu, korang click next step dan tadaaaa korang isi dekat description tentang barang yanh korang nak beli.

Sebaik nya mulakan lah dengan salam. Tak salah pun. Okay settle then korang click submit and tunggu dorang approve sehingga dapat roadie. Haaa senang tak ? Senang banget... sekarang permintaan Bungkusit tengah high demand so untuk dapat kan roadie cepat tu ambil masa since dorang pun tengah kekurangan roadie. So selamat berbelanja πŸ˜‰

Tuesday, 31 December 2019

Hallo 2020 !

Assalamualaikum. Hai everyone.




A few hours left before we closed the pages of 365. Esok kita dah mula dengan page 1 di tahun 2020.

A lot of things happened in 2019, suka duka, gembira dan tertawa menjadi satu. Tahun di mana mengajar aku menjadi seorang yang lebih baik in future. Tahun yang banyak mengajar aku erti sabar dan bersyukur dengan segala nikmat yang Allah beri. Maka nikmat mana lagi yang aku ingin dustakan ?

Di tahun 2020, aku berharap aku dapat menjadi someone better untuk keluarga, ibu ayah dan masyarakat di sekeliling.
Dan berharap menjadi lebih kuat dan kuat berbanding sebelumnya.

Cerita pasal azam. Everyone have it. Yang penting kita dapat laksanakan benda yang lebih wajib especially solat dan amalan membaca Al Quran. We're not young anymore. We getting old. Keep muhasabah diri. Apa yang kurang dalam diri. Dan apa yang perlu di perbaiki. I'm just an ordinary person. Having lot of mistake.

To my lovely parents, having both of you in my life is a beautiful anugerah which is that I can't find from others. I love you and will loving you till my last breath and my dua is always with you.


Dear husband, may this 2020 bring a lot rezq for  you. Semoga awak success dengan bidang ternakan itik awak. Hai korang, doakan husband aku berjaya menjadi seorang penternak yang berjaya. 



2020, be nice to me. Please be nice. 
Azreen Agro Farm 

Saturday, 28 December 2019

Qaisara's First Day School / Nursery

Assalamualaikum hai gais..

Dah hampir 2 minggu my little daughter masuk sekolah. Since aku dah mula masuk mengajar balik after almost 2 years aku berhenti dari bidang perguruan, aku pun daftar kan anak aku sekali. Alhamdulillah everything went well.

Masa mula2 sekolah tu, as usual la kan. Dia macam shock sekejap sebab tengok semua yang lebih kurang sebaya dia je. Sebelum ni, dia jumpa jugak kawan2 yang dah besar. Hari pertama dia dah tumbang. Lasak bebeno main dengan kawan. Semua sekali tumbang. Masing2 tidur tengah hari awak dan bangun lambat.


Masuk hari kedua ketiga, dia dah mula rapat dengan kawan2. Gaduh2. Semua dah ada. Siap masing2 pakat main bawah meja sebab menyorok tak nak mandi.

Sebelum ni, Qaisara fully breastfeed. Ya Allah susah betul nak ajar dia minum susu dengan botol. Sebab dia ni sejenis yang kalau nak minum susu tu tak kira waktu tak kira tempat. Main selak je. Haihhh.. malu mak nak oi..  tapi sejak masuk school ni.. dia tengok kawan2 semua minum susu dalam botol. Dia pun dah pandai request. So mama pun carilah susu untuk anak mama ni.. tak sampai sebulan dah habis. Laju nye nak oi.. breastfeed pun ia jugak.. botol pun ia jugak.. huhu.. bulan 1 ni dah boleh stop la ya.. awak dah cukup 2 tahun.

Sekarang pagi2 dia bangun dulu pastu minta mandi nak pergi school. Harapnya begitulah sampai bila2 ya nak..


Tuesday, 24 December 2019

7th anniversary give away by Atul Hamid

Assalamualaikum dan selamat malam everyone.

Sihat ke tu ? Semoga korang semua dalam lindungan Allah yang Maha Esa.

Okay, tadi aku ada terbaca tentang give away from Atul Hamid sempena anniversary kak Atul dengan Husband dia.. wowww kerlaasss gituu.

Untuk kak Atul dan husband, semoga perkahwinan korang di kurniakan sakinah mawaddah warrahmah dan sentiasa dalam perlindungan Allah. Asam garam dalam rumahtangga tu biasa. Kan kak ? Hehe..

Okay back to the topic.. since anniversary dorang, kak Atul ada buat contest dan korang boleh menang tudung bawal yang exclusive gituuuew.. semoga kak Atul di murahkan rezeki dan perkahwinan korang pun sentiasa di permudahkan. Amin ya mujib..

Klik link πŸ‘‡ untuk menyertai


Sempena Ulang Tahun Perkahwinan Atul dan suami yang ke-7 pada 16 November 2019 dan Ulang Tahun Perkenalan kami yang ke-15 pada 20 November 2019 ini, Atul berhasrat ingin buat giveaway buat rakan blogger sekalian.


Kiranya ini boleh dikata giveaway pertama Atul lah. Suami Atul pun izinkan. Jadi, Atul nak berkongsi kegembiraan dan kesyukuran Atul dengan rakan blogger semua. 


Atul harap rakan-rakan blogger Atul, enjoy & support giveaway yang Atul adakan ini. InsyaAllah, untuk giveaway yang akan datang, hadiah pasti akan lebih menarik.



Syarat-syarat untuk menyertai giveaway ini ialah: 

◆ Warganegara Malaysia
◆ Wajib follow blog Atul ini
◆ Tolong subcribe channel Youtube Atul, tekan ⇒ atulhamid

◆ Rakan-rakan dialu-alukan untuk klik mana-mana iklan yang muncul dalam blog Atul ini & tolong maklum di komen jika ada klik iklan, & Atul akan klik kembali iklan di blog anda! ^^ (Kalau nak klik semua iklan yang ada pun sangat dialu-alukan πŸ˜‚ )



Cara-cara untuk menyertai:

◆ Mesti buat satu post bertajuk "7th Anniversary Giveaway By Atul Hamid"
◆ Copy banner di atas dan backlink ke post ini 
◆ Tag 2 rakan blogger anda dan pastikan mereka juga tahu 
◆ Copy dan paste link post tersebut di ruang comment post giveaway ini



Pemenang akan dipilih melalui:


◆ Random.org



Hadiah Untuk Giveaway


◆ 2 helai tudung bawal untuk 2 orang pemenang. Specialnya disini, setiap pemenang boleh pilih corak manik & warna tudung ikut warna yang disukai. 





◆ Semua peserta yang join giveaway ini, Atul akan masukkan dalam bloglist sehingga 30 Januari  2020



Okay, Atul akan update setiap penyertaan terkini dan giveaway ini akan tamat pada 31hb Disember 2019 pada jam 11.59 malam. 


Jadi, Atul harap rakan blogger sekalian, bolehla support & hebahkan kepada blogger-blogger yang lain untuk memeriahkan lagi giveaway yang Atul anjurkan ini.


Good Luck semua! & Terima Kasih.


Sooo untuk ni aku tag amiera husin dan nurcahayakehidupan..


Monday, 16 December 2019

Cara Tingkat kan Adsense setiap Bulan.. wow !

Assalamualaikum holllla..


Dulu masa mula2 tercetus nya idea nak buat blog ni hanya suka suka. Sebab aku ni suka menulis dan bercerita. Tapi cerita dalam alam maya jo laaa. Bila jumpa depan2 aku jadi malu. Sumpah weh aku pun tak tahu kenapa.. kikiki..

7 years back, aku pernah ada satu akaun blog nama http://nurcahayakehidupan.blogspot.com

Ha ye la time tu muda banget.. cerita pun banyak yang mengarut. Lepas spm lah katakan. Years by years, baru ku tahu.. dari blog ni boleh jana pendapatan. Haih betul ke idok ??

Aku pun google la. One of famous blogger iaitu Cik Epal salah seorang yang jana pendapatan melalui blog. Tapi kalau blog sendu dan sepi acano pulak tu ? Meh aku ajar serba sedikit yang aku tahu. Kita cedok ilmi sama2 pastu kita amalkan.. bukan setakat ibadah je kita kena rajin amalkan.. apa sahaja pekerjaan kita kena amalkan dengan baik....

Dalam bidang penulisan ni bukan satu hal yang mudah okay kawan2. Sebab kau akan jumpa dengan huruf 'M' lebih banyak.. itu semua tergantung pada diri masing.. the more effort the more you get !


Okay lets shooooot together.

Dalam pembinaan blog, korang jangan lupa untuk sign up dengan google adsense. Nah dari sini la korang akan dapat earning based on setiap penulisan korang dekat blog. Lebih menarik topik korang.. in syaa Allah lebih banyak klik yang korang akan dapat dan duit yang korang akan dapat. It was not easy as like you think okay..

1.  Pastikan ! Pastikan template blog korang jenis yang responsive ..

Nowadays, our people semua guna smart phone kan. So, dorang lebih prefer in mobile. Everything in mobile version. So untuk dapat kan highest cost per click (cpc) korang kena set up Template blog korang sesuai untuk mobile version.

2. Letak kan adsense di tempat yang strategik

Lepas korang sign up dengan adsense, korang apply kan ad unit korang dekat tempat yang strategik supaya masa readers baca, iklan tu keluar dekat tempat yang sepatutnya dan tak terlalu semak sehingga menyusahkan reader untuk baca.

3. Set auto ads

Yang ni korang just ikut arahan adsense. Once korang post blog, ads akan muncul.

4. Done !
Come out with your topic and post it on your blog. Macam aku cakap tadi, takde kerja yang mudah. Ada usaha, ada kejayaan. Walaupun ada orang kata. Ala senang je. Tulis je lah apa2. Sometime, kau tulus berjela jela, tapi ada readers. No point. So make it worthy and boleh sumbangkan pada masyarakat. Everything comes from Allah. Niat baik in syaa Allah rezeki pun akan datang dengan baik. Jazakallahu.

Friday, 29 November 2019

Ada apa dengan Sejarah hari ni ?

Assalamualaikum hi bloggers...

Lama dah aku tak bersiaran kan. Maaf ler busy sikit. Semenjak dua menjak ni kena usaha lebih sikit untuk Sara bubble tea.

Aku menulis hari ni pun terpanggil dek artikel artikel tengah hangat minggu ni. Pelajar SPM 2019 buat petisyen untuk markah sejarah dan add maths.. aigggoo what the ???


Hai lah adik adik. Zaman akak dulu, tak ada lah jauh sangat zaman aku spm dengan korang ni. 8 tahun lepas jer ponggg. Spm zaman kami pun susah juga.. standard la soalan exam. Tak ada pulak kami nak buat petisyen bagai. Bukan kami tak usaha. Dah usaha macam macam. Sebelum SPM cikgu dah siapkan macam macam untuk students SPM. Kami nakal nakal jugak. SPM pun fikir sama. Kami belajar tackle soalan supaya mudah faham apa yang kami belajar. Nak berjaya seribu satu jalan kami usaha. Kami tak usaha pakai tiktok. Kami usaha dengan berguru. 

Teringat masa sebelum masuk dewan exam untuk subjek sejarah. Aku siap jumpa cikgu Puan Azlina Ismail, minta doa restu. Sebab aku tahu, every year bila exam betul je mesti soalan akan di rombak. Macam mana tahu ? Tackle soalan. Jangan tau tackle pakwe makwe je okay... soalan tu pusing macam mana pun KATA KUNCI dia tetap sama. Subjek lain pun macam tu jugak. 

Apa yang penting faham KATA KUNCI. Maaf lah kalau cakap. Sebab tu ramai yang tak kenal sejarah. Jangan kan sejarah, rukun negara pun belum tentu. Zaman akak dulu ada sorang cikgu sejarah bangsa India dari sekolah MTD kalau tak silap nama dia Cikgu Mike Mahen (maaf kalau tersilap ). Dia bukan beragama islam , tapi sejarah Rasulullah dalam tangan dia. Dia siap bagi kata kunci supaya pelajar senang nak hafal dan faham. Sebenarnya, orang kita ni banyak penyakit M. MALAS ! MALAS membaca. MALAS mengkaji. 

Kalau korang kata 50% boleh lulus, itu maknanya, 50 % lagi jawapan korang salah lah. Halo gaiss. Punya panjang perjalanan kau sekolah, tak kan nak markah lulus 50% je. Hallooo come on.. kesian dekat member member korang yang memang dah struggle bagai nak rak tapi at the end gred dia sama macam korang yang dpt 50% tu. Lumrah lah, soalan susah. Esok lusa kita mati dalam kubur pun di soal jugak.. tak kan korang nak minta diskaun pulak dengan malaikat mungkar nangkir kan. 🀦‍♀️


Sis doakan korang ni semua berjaya in future ! Education penting walau apa pun. Good night 🌻


Eh kejap2.. zaman korang ni ada kertas 3 kan ? Open book lagi.. aigooo senang habis dah zaman korang ni. Sometimes cikgu pun dah tolong bagi bahan. Haaa pulun laaah. Untuk candidates 2020, please be more focus on your exam. 

P/s : untung zaman aku dulu, asal nak exam je mak pak simpan kan phone. Untung juga zaman tu tak da phone canggih macam zaman sekarang. 

Thursday, 3 October 2019

Sara bubble tea

Assalamualaikum hai. Lama dah tak update blog aku ni.

Berdebu debu hehehe.

Macam mana ? Korang sihat ? Alhamdulillah kalau sihat. Moga sentiasa dalam lindungan yang Maha Esa.

Alhamdulillah wa syukurillah, dah hampir 3 bulan aku jalankan perniagaan bubble tea dan ice blended.



Ye walaupun ada mulut mulut di belakang berkata 'ala... benda viral baru nak meniaga' ' masa tengah in ni sedap la meniaga, sok sok dah laku jangan jual harga Yahudi pulak'

Ya Allah kadang rasa nak lepuk pun ada. Tapi tu lah kan. Bubble ni viral sebab brown sugar tu jeh okay. Dari aku kecik dulu pun memang dah ada kata mak aku. Ye walaupun nanti dah tah in atau dah tak hot, jualan sendu ke apa. Nama pun berniaga. Nak berjaya bukan sehari dua atau masa tengah hot. Teruskan dengan istiqomah. Allah itu mengetahui setiap hambaNya yang berusaha.

Perniagaan ni, aku letak Sara Bubble Tea, sempena nama anak sulung tercintaaaa aku. Aku nak dia tahu satu hari nanti, yang dia menjadi sumber inspirasi terhebat dalam aku membangun empayar.

Masa berniaga ni, macam macam orang kau akan jumpa.. hekk baru tahu ke ? Ooh maaf saya tahu lama dah sebab dari kecik saya membesar dengan mak ayah saya yang berniaga jugak.

Alhamdulillah kebanyakkan customer yang datang beli semuanya orang luar. Alhamdulillah thank you for your support and positive feedback. Sebab aku tak guna serbuk yang biasa biasa. Supplier aku sangat menjaga Quality. Siapa yang biasa minum ice blend masa dekat sekolah menengah dulu, tahu lah. Ice blend dia memang daebakkk !!!

Asal kau jual murah ? Aku jual ikut harga bajet dan kemampuan budak2. Tapi biasalah budak budak nak air sahaja dan bubble. So aku akan penuhkan air dorang sampai hujung dome lid. So kalau orang lain yang nak ada fancy fancy, topping whip cream and so on of course aku charge lain. Ini bukan hidden cost okay. Alhamdulillah setiap customer aku faham dan dia tahu semua nya modal.

Doakan aku akan sentiasa maju jaya dan kalau korang ada event yang memerlukan air balang / nak aku buka bubble tea roger roger okay..

Nombor phone boleh dapat dekat website Sara Bubble Tea / dm aku @sara.bubble.tea

Terima kasih untuk semua customer yang baik hati ❤πŸ’‹

P/s : tercetus idea nak buat perniagaan ni sebab aku berniat seandainya ada rezeki aku melalui perniagaan ini, aku nak pergi umrah dan ziarah tempat2 yang pernah menjadi satu kebanggaan islam di eropah pada satu masa yang lalu sprt Cordoba, Istanbul dan Paris. Aku nak lihat sendiri satu garisan lurus yang pernah di cipta Napoleon satu masa lalu yang garis nya lurus sehingga ke Kota Mekah. Menarik kan ? Semoga impian kecil ku ini tercapai. Sungguh, tiada yanh mustahil.

Saturday, 31 August 2019

Selamat Hari Merdeka πŸ‡²πŸ‡Ύ

Assalamualaikum.

Hai πŸ– hari ni aku dah a bit better sikit. Segar sikit berbanding semalam. Alhamdulillah wa syukurillah..

Alhamdulillah hari ni negara kita dah mencapai kemerdekaan selama 62 tahun. Satu tempoh yang sangat panjang telah kita lalui. Tapi tidak sepanjang peperangan yang di tempuh mereka dahulu.

Hari ini, di semua sosmed update 'happy Independence day' 'selamat hari merdeka' 'yeah merdeka !'

Ya kita merdeka, bebas dari penjajah. Tapi ternyata kita masih belum merdeka dari segi sikap terutama ADAB,dan MENTALITI. maaf mungkin aku silap tentang ini. Betulkan jika salah.


Macam pernah aku tulis dalam posting yang sebelum ni.
Klik sini


Traffic Light / Lampu Isyarat



Part ni lah kan.. apa yang korang selalu nampak ? Meh la aku bagi  tahu.. kat sini kan.. ramai yang jadi tak faham sign atau mungkin buta warna.. opps maaf. Bila lampu merah.. Ramai yang speed nak kejar. Macam tempat dorang nak pergi tu beralih ralih pulak. Emergency lain cerita lah kan. 
Lampu merah tanda STOP !

bawak bersabar ya brother sister.

Lagi satu bila lampu bertukar kuning.. haaa part ni pun sama. Kuning kan maksud bersedia. Ini masing masing pakat berlumba kejar. Bila merah emergency brake.. Dah kereta belakang pun bercium bumper. 

Kuning tanda Ready to STOP !

Tak yah salah kan pemandu perempuan atau lelaki. Masing masing naik syeh kata orang..

2. Berhenti dekat petak kuning / zebra cross

Haih kat sini pun ramai yang berhenti.. ye tahu jalan jammed.. tapi boleh agak kan yang nanti terpaksa stop dalam petak kuning tu. Dah tak memasal kenderaan lain tak boleh nak cross.. ni aku selalu hadap bila nak keluar simpang.. yang berhenti dalam petang kuning tu bahagia je makan sambil sembang tak hengat doniaaaa. Haih.. macam mana anak2 muda nak bersivik kalau yang hat tua pun tak dah sivik.. oppps maaf sekali lagi..

Petak kuning jangan berhenti ok !

3. Restaurant / Cafe

Dulu aku dah pernah buat thread / share kat fb and Twitter hal ni. Gaaaiiis. Ye setiap restaurant fast food, kedai makan atau cafe ada tukang kemas bila kita dah habis makan. Tapi please la gaaais dorang bukan nak serve sorang dua customer. Tak salah pun lepas korang dah melantak macam tak cukup makan tu. Kemas balik pinggan mangkuk tu. At least bila dorang datang nak kemas dorang senyum and boleh bekerja dengan hati yang ikhlas. Silap2 dorang siap doakan korang korang.. who knows kn.. tak ada yang mustahil babe.
Ni gambar aku makan kat mcd. Even anak aku kecik lagi tapi aku tetap ask her untuk kemas together. 
Babe, buat baik tak perlu bayar..
Kat oversea, dorang lepas makan dorang siap bawa dulang tu and buang bekas dorang makan ye..

4. Duit !

Aku cukup cukup pantang kalau customer belanja lepastu tima nak bayar kau campak je duit tu.. halo brother sistor.. bersivik sungguh ya.. respect la sikit.. apa sekali pun pangkat kau. Bagi duit elok elok boleh kan. Kalau budak kecik aku tegur direct. Yang besar pun kadang aku cakap. Duit kau pegang tu pun bukan datang dari langit kay..


P/s : syurga itu mahal nilainya.. terkadang amalan kita belum cukup malah kadang tidak sempurna. Apa salahnya, kita zahirkan pada perbuatan. Buat baik. Tak perlu bayar pun nak buat baik. Buat baik Allah sayang.



Aku sekadar kongsi setiap pengalaman yang aku tengok di sekeliling. Apa yang kita boleh baiki, kita baiki.

Selamat hari merdeka Malaysia ku. πŸ‡²πŸ‡Ύ


Yang baik datang dari Allah yang buruk dari aku sendiri..

Friday, 30 August 2019

Syafakillah syifaan ajilan - viral fever-

Assalamualaikum hai korang. Malam ni ambang merdeka kan.. sepatutnya aku pun gather dengan family malam ni. Tapi kesihatan sangat tidak mengizinkan. Maka terdamparlah aku di katil.

Aku ni jarang nak jatuh sakit. Tapi bila sekali dah kena. Memang terasa bisanya.. ya Allah masa tu fikiran ni sentiasa ingat mati. Last aku kena viral fever ni masa lepas kawin. Memang kaw kaw.. sekejap pergi ambil darah dekat hospital. Orang yang tak kena sakit ni memang susah nak faham. Bayangkan.. tengah kau sedap sedap rasa segar (dah sihat) kau rasa seram sejuk. Kau memang akan rasa shivering gila gila. Aku pernah sampai baring dekat dapur ofis ye. Sebab situ je ada cahaya matahari yang masuk dan terasa panas. Tapi. Ada tapi. Tak semua orang faham situasi viral fever. Asyik on off je kerja. Tah iya tah tidak demam tu.

Eah ada mulut mulut camni. Bukan tak ado kay. Jangan kan nak jalan. Bangkit pun pening. Makan pun tak ada selera. Semua pahit. Tu belum bila makan semua keluar balik. Lemau okay..

Mesti ada yang tertanya apa benda lah viral fever.


  • Demam viral (viral fever) adalah istilah untuk sekumpulan jangkitan virus yang menjejaskan kesihatan badan dan menyebabkan demam tinggi, sensasi terbakar di mata, sakit kepala, sakit badan dan kadang-kadang loya dan muntah.
  • Demam viral adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak dan orang tua kerana imuniti mereka lebih rendah. Jangkitan virus boleh berlaku di mana-mana bahagian badan misalnya usus, paru-paru, otak dan lain-lain. Demam yang tinggi biasanya merupakan tanda sistem imun badan memerangi jangkitan virus tersebut.
  • Demam virus biasanya disebabkan oleh jangkitan virus melalui udara, walaupun ia boleh disebarkan melalui saluran air. Walaupun anda boleh mengambil langkah-langkah pencegahan, ia adalah hampir mustahil untuk mencegah jangkitan virus melalui udara.
  • Demam virus membimbangkan dan dalam kebanyakan kes, ia boleh sembuh tanpa sebarang rawatan perubatan. Walaubagaimanapun, bukan mudah untuk membezakan antara jangkitan bakteria dan demam virus kerana mereka berkongsi gejala yang sama.
  • Oleh itu, anda harus berunding dengan doktor jika suhu badan anda mencapai 102 darjah Fahrenheit atau jika suhu badan anda tidak menurun selepas 48 jam.

Tu lah maksud viral fever. Meh aku tunjuk simptom viral fever. 

  • Demam yang sangat tinggi
  • Demam yang bersifat berselang-seli (berlaku secara berkala)
  • Demam sehingga menggigil
  • Demam yang tidak reda dengan ubat-ubatan
  • Demam yang berlarutan untuk masa yang lama
  • Sakit sendi
  • Kemuntahan
  • Muka bengkak
  • Ruam kulit
  • Sakit badan
  • Kelemahan
  • Keletihan
  • Hidung tersumbat
  • Batuk
  • Sakit kepala
  • Cirit-birit
  • Pening kepala
  • Sakit otot
  • Keradangan tekak
  • Selesema
  • Tonsil yang menyakitkan
  • Kurang selera makan

Serius gais.. kalau korang demam dan ada tanda tanda ni.. pergilah jumpa doktor.. sebab doktor aku cakap semalam. Sometimes viral fever boleh jadi tanda kita nak kena denggi. Tu kata dia.

Part yang seronok bila demam ni.. cik suami layan habis. Alhamdulillah. Bila malam je dia akan check suhu lepastu letak kain basah dekat kepala. Pastu kejut minum air. Kejut minum ubat. Anak pun dia handle. Alhamdulillah wa syukurillah. Terima kasih awak 😍 semoga Allah ganjarkan pahala yang berlipat ganda dan murah rezeki..
Bila aku kat kedai. Every four hours akan call tanya dah makan ubat ke belum.

P/s: sekarang ni kan musim demam. Sila berjaga2. Banyak kan minum air putih dan kalau rasa sakit je cepat pergi jumpa doctor. Ubat hanya sebagai usaha kita. Yang menyembuhkan Allah swt.

Reference 
Vicknarajan.S, Universiti Hasanuddin/doctor.on.call/