Assalamualaikum hola hola eveliiii one.
Dari sehari hari aku nak makan ayam geprek. Tapi asyik tertangguh je niat tu. Lagi satu makan kat luar aku ni kurang puas sikit.
Si hari ni merajinkan diri buat ayam geprek. Pergh hasil dia memang wallaaaa menjilat jari. Tok laki pun puas makan heheh
Korang tak caya ? Korang try sendiri..
Apa yg korang perlukan ?
Bahan2:
1. Ayam 1 ekor potong 4
2. Bawang putih 2 ulas**
3. Bawang merah 2 biji**
4. Halia 1 inci**
**hiris bahan2 bertanda **
Bahan2 tambahan yang bakal memeriahkan ayam geprek korang
1. Terung panjang belas nipis
2. Tauhu potong 4
3. Tempe potong panjang
Gaulkan sebati dengan tepung bestari tau. Baru umppph yummy. Jangan lupa letak garam skit tau masa gaul tu.
Cara cara nya .....
1. Rebus ayam bersama bawang merah, bawang putih dan halia yg dah di hiris nipis. Angkat dan toskan ayam setelah air rebusan mendidih.. (jangan buang air rebusan ayam tadi ! )
2. Sementara tunggu ayam yg di toskan tu, masak nasi dan gunakan air rebusan td untuk masak nasi dan tambah sedikit marjerin dan gaul rata. Ha halia2 td pun masuk kn je dlm nasi td. Okay dah tunggu dia masak oceeey.
3. Goreng terung, tauhu dan tempe yang dah di gaul rata sebati kau memang dabomb td sehingga agak2 garing. Jangan sampai hangus pulak ye.
4. Gaulkan ayam tadi dengan salutan tepung bestari dan masak sehingga ke emasan. Dah masak, angkat dan letak atas kayu pemotong. Make sure korang jangan campur haduk dgn kayu pemotong yang korang gunakan untuk barang mentah. Ambil parang dan korang geprek la ayam tersebut. Gaya dia ala2 korang ketuk bawang putih. Haa gitchu..
Jangan terpelanting pulak ayam tu nnti.
Okay dah settle !!
Choi belum la. Now kita buaf sambal dia. Ha sambal nk korang adjust la tahap kepedasan korang sndri. Aku buat sedang2 je. Sbb tok laki aku dah kne potong appendiks so tak boleh pedas sangat.
Bahan2:
1. Cili masak**
2. Cili api **
3. Tomato (belah 2 ye)**
4. Bawang merah kecil **
5. Belacan yang dah di bakar
6. Air asam jawa
Cara2 :
1. Gorengkan bahan2 bertanda ** sehingga layu. Jangan layu sangat tau. Agak2 je.
2. Toskan dan korang ulek dengan lesung batu. Takde lesung batu ? Korang guna la blander. Takde blander guna la hand mini chopper.. masa ni masuk kan sekali belacan tadi.
3. Dah siap, korang panas kan minyak dan masuk kan sambal yang korang ulek tdi tu ke dalam minyak yang korang dah panaskan. Perasakan dengan garam dan sedikit air asam jawa. Bila rasa dah ngam korang matikan api dan tuang la sambal tadi atas ayam yg dah kena geprek..
Korang boleh jugak tambah
Timun
Tomato
Atau kacang panjang mentah sebagai ulam.
Taraaaaa dah siap.
0 Comments