Tuesday, 29 September 2015

surprise hari kedua. who?

Assalamualaikum.

Hai korang. Haha mesti ada yang bosan baca entri sy ni. Takpa2 saya tak kisah pun. Alhamdulillah, hari ni sekali lagi saya membahagiakan orang lain.





Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa lah saya dok sanggup berhabis duit buat ni semua. Allahu, sesungguhnya ini sahaja cara yang mampu saya lakukan untuk membahagiakan orang lain. Dengan menggunakan duit? Oh tidak. Dengan senyuman yang terukir di wajah mereka. Itu lah yang saya nantikan. Mungkin ada yang beranggapan bahawa saya hanya melakukan pembaziran. Takpa, setiap orang ada pendapat yang berbeza. Alhamdulillah, meskipun saya melaburkan duit untuk membahagiakan orang lain. Tapi Allah itu maha adil dan penyayang kerana turut menambah rezeki saya di sebalik itu.

Semoga ia menjadi kenangan yang cukup indah buat kawan-kawan sebelum saya pergi. Simpan ketat-ketat tau dalam memori. Nak cerita kat anak cucu nanti pun boleh. Haha.. mesti comel kalau kita semua dah anak cucu kn.




Haha hakak comel ni pun tak mau kalah.. nak juga nyelit pegang bunga.

Monday, 28 September 2015

Membahagiakan itu lebih indah nikmatnya.

Assalamualaikum,


Alhamdulillah hari ni masih lagi di beri kesempatan oleh Allah untuk bernafas di muka bumi- NYA ini. Pagi ni, terlihat status seorang sister aka senior sy kat tempat belajar.








Hati terus berdetak agar melalakukan sesuatu. Alhamdulillah dengan rezeki yang masih ada, sy cuba tunaikan permintaan senior sy. Allahuakbar, dengan menggembirakan sesorang mampu membuatkan hati ini tenang dan lebih sihat. Selepas discuss dan buat payment, terus sy terbayang wajah kak Tim bila dapat bunga tu. Pasti tersenyum lebar sebab angan-angannya tercapai.







 alhamdulillah, jam 4 lebih td flower delivery dah pun bertukar tangan. yang pastinya kak Tim tersenyum lebar pabila angan-angannya kini menjadi realiti.. hehe. Allahu Allah terima kasih kak kerana mendoakan sy juga. ya Allah kak, terasa lapang sangat dada ni bila mampu membuat akak ceria dan tersenyum. semoga akak sentiasa ceria dan sihat selalu.
jazakallahu khaira kasira sister.




http://musafirpencaricinta.blogspot.my/

Thursday, 24 September 2015

sakit ke aku?

Assalamualaikum.
Lately ni, sy selalu rasa pening kepala. Pening tau. Bukan sakit kepala. Dua definisi yg sgt berbeza. Pada mulanya ingtkn effect jerebu je. So biarkan. Sbb da selalu sangat peningkn. So ignore je lah. Tp makan gak ubat. Tapi bilapening dia dah datang. masyaAllah semua kerja tak boleh buat. Kalau kena dalam kelas, terus hilang focus dan asyik nak lelap je. Kalau drive lagi lah sy seriau. Nak dijadikan cerita, malam dua hari lepas sy temankan adik kesayangan sy isi boring matrikulasi dia secara online. Sambil tunggu dia isi, sy pun laju je ambik blood pressure monitor ibu sy. Konon saja nak main. Sekali bila da tekan button tu, bacaan blood pressure sy 103/58. Terkejut jap. Eah ni rendah ke normal. Tiba-tiba blur pulak kn. Padahal sblum ni tau dah. Apa lagi mula la meng-google maklumat tentang darah rendah dan normal.

Hasilnya, ni yang sy dapat. Meh sy share untuk rakan-rakan semua.
Tekanan darah merupakan penghitungan tekanan pada arteri kita selama detak jantung aktif sekaligus jeda di antara detak jantung. Jika anda ingin mengerti cara membaca angka – angka di dalam penghitungan darah, berikut penjelasannya:
·         Tekanan Sistolik. Angka yang pertama atau angka yang berada di atas pada saat anda membaca angka pada alat pengukur tekanan darah, menunjukan jumlah tekanan yang dihasilkan jantung saat memompa darah melaluir arteri dan disalurkan ke seluruh tubuh.
·         Tekanan Diastolik. Tekanan diastolik merujuk pada angka yang berada di bawah atau angka kedua pada alat pengukur tekanan darah. Angka tersebut menunjukan jumlah tekanan di dalam arteri ketika jantung anda dalam posisi jeda di antara detak – detaknya
·         
Berapa Tekanan Darah Normal ?
·         Untuk tekanan darah yang dikatakan sebagai tekanan darah normal adalah bila tekanan darah anda tidak lebih rendah dari 120/80 mm Hg. Dan perlu diingat bahwa, tekanan darah seseorang tidak selalu sama dari satu waktu ke waktu lainnya. Boleh jadi saat ini anda melakukan pemeriksaann tekanan darah dan menemukan 120/80 mm Hg dalam alat pengukur tekanan darah, bisa jadi lusa anda akan mendapatkan angka yang berbeda dari angka yang anda dapatkan sebelumnya.
Kesan Darah Rendah
Sepuluh faktor yang mengakibatkan darah rendah pada seseorang tidak semuanya menjadi penyebab darah rendah, dalam beberapa kondisi tertentu, darah rendah bisa pula diakibatkan oleh faktor genetic dan bahkan kondisi darah rendah lainnya bisa disebabkan oleh faktor – faktor yang belum teridentifikasi. Selain yang faktor yang mengakibatkan terjadinya darah rendah, kita juga perlu mengetahui akibat – akibat yang terjadi jika kita mengalami darah rendah, di antaranya:
1.      Pusing
2.      Pingsan atau syncope
3.      Kehausan yang tidak biasa
4.      Kesulitan fokus atau konsentrasi
5.      Mata berkunang – kunang
6.      Mual – mual
7.      Batuk
8.      Badan terasa dingin
9.      Kulit menjadi pucat
10.  Sulit bernafas
11.  Sering merasa lelah
12.  Deperesi
Haa inilah dia sedikit perkongsian tentang darah rendah yang sy perolehi dari blog http://halosehat.com/penyakit/darah-rendah/12-penyebab-darah-rendah-dan-cara-mengatasinya

Hamper kesuma kesan darah rendah tu sy rasa. Jadi solusinya, berjumpalah dengan doctor untuk maklumat lebih lanjut. 

Sunday, 13 September 2015

First Day

Asalamualaikum :)
Alhamdulillah.. hari ni sy dah msuk sem baru. I hope all gonna be okay. Financial,academics and everything gonna be well. This semester quite tough sbb all the subject mcm mncabar je. Semoga Allah mempermudahkan urusan sy dlm mnimba ilmu pengetahuan. I'm still keep the hadith. Tolabal ilmi mina mahdi ila lahdi.

Friday, 4 September 2015

aku ?

Aku meniti hari-hari mendatang dengan penuh rasa takut. Kenapa aku takut? Aku takut seandainya Allah mengambil nyawaku di saat aku masih belum bersedia untuk menghadapnya. Sedangkan diri ku masih lagi banyak dan serba kekurangan. Apatah lagi ilmu akhirat. Terasa diri ini cukup kerdil. Ya! Kita cukup kerdil di mata Allah. Kita bukanlah hamba Allah yang maksum. Kita sering alpa dan leka dengan duniawi. Begitu juga dengan saya. Adakalanya aku cukup leka mengejar dunia sehingga aku lupa bahawa selepas ini aku akan melangkah ke dunia yang lebih kekal abadi.
Ramai anak muda masa kini mempunya life goals mereka tersendiri, malah ada yang inginkan life goals mereka seperti relationship dan sebagainya. Life goals ku cukup hanya ‘mati dalam keadaan khusnul khatimah’. Allahu Allah tetapkan lah diriku di bawah lembayung mu Ya Allah.
Seandainya esok tiada lagi kesempatan untuk aku melihat dunia, aku berharap agar amalan ku hari ini diterima Allah. Sesungguhnya Allah itu lebih mengetahui.


Siti nursya’adah fahrizal – 4 September 2015-

Thursday, 3 September 2015

Happy Birthday Nana

Asalamualaikum
Hola my dear friend Nurul Farzana bt Fauze..
Alhamdulillah dan tahniah sebab hari ni kau dah bertambah lagi satu angka.. Birthday yang ke berapa ye??? Hihi rahsia kan.. Nana, dengan bertambahnya usia ni maka semakin besar tanggungjawab kita. Nana, aku doakan kau bahagia dunia dan akhirat, tercapai segala impian yang kau ingin gapai.

Nana,
Terima kasih kerana menjadi salah seorang sahabat aku. Sentiasa ada ketika susah dan senang. Malah kau sentiasa akan berusaha menceriakan aku kalau aku sedih atau stress. Kita kenal dah cukup lama tapi yang akrabnya ukhuwah antara kita selepas kau keluar ICU dan masa kita form 5. Kau keep advice aku to be the better one. Alhamdulillah, sehingga ke hari ni ukhuwah kita masih terjalin dan harap ia kekal sehingga ke akhir nafas.
Keindahan persahabatan kita cukup nian. Tak mampu aku gambarkan dengan kata-kata. Pelbagai rintangan yang kita lalui, sedih, gembira, suka dan duka kita hadapi bersama tanpa rasa gentar. Kerana apa? Kerana kita sentiasa yakin bahawa Allah sentiasa bersama dengan kita.  Andai, pengakhiran nafas memisahkan kita.. aku bahagia sebab aku ada sahabat yang sangat memahami dan menyayangi aku.
Aku akui, kita jarang berkumpul sama-sama macam azwin and the gangs.. tapi kita tau, doa dari setiap kita tak pernah putus. Malah bagi aku itu lebih manis. Dan bila ada pertemuan diantara kita, itu menjadi lebih meriah kerana pelbagai cerita will be shared by each other.. How wonderful at the moment.
I love you Nana and the whole of Neifa’s.

Bulan dan bintang, bersinar berkerlipan  dan menerangi keindahan malam.
Tanpamu bulan Malam kegelapan Tanpamu bintang Hilanglah keindahan

KELEBIHAN SURAH YUSUF DAN TAHA

Kelebihan Surah Yusuf Ayat 4


Kali ni saya nak berkongsi kelebihan surah Yusuf ayat 4, ianya bagus diamalkan jika kita sentiasa perlu berjumpa orang atas urusan kerja.





“Idz Qaala Yuusufu Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada’ Asyara Kaukabauw Wasy Syamsa Wal Qamara Ra aituhum Lii Sajidin
Bermaksud:
Ingatlah ketika Yusuf berkata kepada ayahnya,“Wahai Ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas buah bintang, matahari dan bulan kelihatan semuanya sujud kepadaku…”

Khasiat ayat ini :
1 - Manis dipandang orang.
2 - Wajah menjadi berseri-seri.
3 - Sentiasa disayangi oleh sesiapa sahaja.
Kemudian sambung Surah Thaahaa Ayat 39

“Wa-alqaitu a’laika mahabbatan minnii walitushna’a'laa ‘ainii”
Bermaksud:
“Dan aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu diasuh di bawah pengawasanku.”(Qs.thaahaa:39)
Caranya:
Setiap kali bertemu atau bersua dengan kekasih/isteri/suami, bacalah kedua ayat ini. Untuk dapatkan kesan yang baik,
hendaklah diamalkan selalu membaca dihadapannya. Tidak perlu membaca dengan kuat, memadailah dengan hanya membaca di dalam hati. Selain itu agar dikasihi masyarakat, bacalah kedua-dua ayat ini setiap kali lepas solat sebanyak 3 kali.

Cara mengamalkannya : 
  1. Baca Kedua-dua potongan surah yusof ayat 4 dan surah taaha ayat 39.
  2. Baca 3 kali kemudian sapu pada muka anda. 
  3. Amalan ini juga sesuai bagi mereka yang sukar dapat jodoh. 
  4. Jangan membaca tanpa memisahkan ayat tersebut. Surah Yusuf, ayat 4 dibaca sehingga selesai, kemudian berhenti sebentar dan teruskan membaca keratan surah Taha, ayat 39. Jangan disambungkan terus dengan bacaan surah Yusuf. Paling mudah sebelum baca ayat, mulakan dengan bacaan ta'awwuz (A'uzubillahi Minash Shyaitan nir Rajeem) terlebih dahulu.


Pssst.....
*Penting!Anda dilarang sama sekali menggunakan ayat ini dengan tujuan yang tidak baik.

Wednesday, 2 September 2015

nikah II

ASSALAMUALAIKUM..




Lama sya tak update blog. sibuk dengan hal dunia yang tidak akan pernah berhenti mengganggu kehidupan manusia. pada sebelum ni, sya pernah menyentuh isu nikah kan.. Kali ni sya akan ke ytarakan isu tersebut sekali lagi.

kenapa? persoalannya, ramai yang bertanya adakah berkahwin awal itu bagus? pada pandangan saya ia nya bagus dan langkah yang terbaik agar seseorang itu terlepasdari cengkaman syaitan durjana. adakah pelajar di tahun pertama layak untuk bernikah ? layak ! siapa cakap tidak.. Rasulullah pernah bersabda, sebaik-baik perempuan adalah yang berkahwin awal. TETAPI… harus mempunyai persediaan fizikal dan mental yang kuat. Kenapa saya katakan harus ada fizikal dan mental yang kuat? Hal ini kerana, alam rumah tangga itu tidak semudah apa yang kita lihat. Tidak seindah yang kita bayangkan. Pelbagai onak duri yang harus kita tempuhi. Apatah lagi pada usia yang muda.. acap kali kita salah membuat percaturan.

Nah! Kerana itu peratusan kes perceraian itu semakin tinggi di Malaysia. Malahan yang memonpoli adalah yang beragama Islam. Perkahwinan itu indah jika kita mampu melaksanakan tanggungjawab itu dengan baik dan amanah.

  Ø   Wahai sang isteri, jadikanlah suami mu tempat untukmu mengumpul pahala. Untuk mencapai nikmat syurga itu cukup indah hanya dengan mentaati suamimu selagi ia tidak bertentangan dengan hukum syarak.. Allahu rabbi, sungguh indah percaturan yang Allah ciptakan untuk sang isteri..

  Ø   Wahai sang suami, wanita itu tercipta bukan untuk dibebani, bukan untuk disanjung tinggi, tapi untuk mendapat perlindungan darimu. Pimpinlah isterimu ke syurga Firdausi. Hargai pengorbanan isteri mu dalam mengandung, melahirkan dan mendidik anak2 mu sehingga dewasa.



Tuesday, 29 September 2015

surprise hari kedua. who?

Assalamualaikum.

Hai korang. Haha mesti ada yang bosan baca entri sy ni. Takpa2 saya tak kisah pun. Alhamdulillah, hari ni sekali lagi saya membahagiakan orang lain.





Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa lah saya dok sanggup berhabis duit buat ni semua. Allahu, sesungguhnya ini sahaja cara yang mampu saya lakukan untuk membahagiakan orang lain. Dengan menggunakan duit? Oh tidak. Dengan senyuman yang terukir di wajah mereka. Itu lah yang saya nantikan. Mungkin ada yang beranggapan bahawa saya hanya melakukan pembaziran. Takpa, setiap orang ada pendapat yang berbeza. Alhamdulillah, meskipun saya melaburkan duit untuk membahagiakan orang lain. Tapi Allah itu maha adil dan penyayang kerana turut menambah rezeki saya di sebalik itu.

Semoga ia menjadi kenangan yang cukup indah buat kawan-kawan sebelum saya pergi. Simpan ketat-ketat tau dalam memori. Nak cerita kat anak cucu nanti pun boleh. Haha.. mesti comel kalau kita semua dah anak cucu kn.




Haha hakak comel ni pun tak mau kalah.. nak juga nyelit pegang bunga.

Monday, 28 September 2015

Membahagiakan itu lebih indah nikmatnya.

Assalamualaikum,


Alhamdulillah hari ni masih lagi di beri kesempatan oleh Allah untuk bernafas di muka bumi- NYA ini. Pagi ni, terlihat status seorang sister aka senior sy kat tempat belajar.








Hati terus berdetak agar melalakukan sesuatu. Alhamdulillah dengan rezeki yang masih ada, sy cuba tunaikan permintaan senior sy. Allahuakbar, dengan menggembirakan sesorang mampu membuatkan hati ini tenang dan lebih sihat. Selepas discuss dan buat payment, terus sy terbayang wajah kak Tim bila dapat bunga tu. Pasti tersenyum lebar sebab angan-angannya tercapai.







 alhamdulillah, jam 4 lebih td flower delivery dah pun bertukar tangan. yang pastinya kak Tim tersenyum lebar pabila angan-angannya kini menjadi realiti.. hehe. Allahu Allah terima kasih kak kerana mendoakan sy juga. ya Allah kak, terasa lapang sangat dada ni bila mampu membuat akak ceria dan tersenyum. semoga akak sentiasa ceria dan sihat selalu.
jazakallahu khaira kasira sister.




http://musafirpencaricinta.blogspot.my/

Thursday, 24 September 2015

sakit ke aku?

Assalamualaikum.
Lately ni, sy selalu rasa pening kepala. Pening tau. Bukan sakit kepala. Dua definisi yg sgt berbeza. Pada mulanya ingtkn effect jerebu je. So biarkan. Sbb da selalu sangat peningkn. So ignore je lah. Tp makan gak ubat. Tapi bilapening dia dah datang. masyaAllah semua kerja tak boleh buat. Kalau kena dalam kelas, terus hilang focus dan asyik nak lelap je. Kalau drive lagi lah sy seriau. Nak dijadikan cerita, malam dua hari lepas sy temankan adik kesayangan sy isi boring matrikulasi dia secara online. Sambil tunggu dia isi, sy pun laju je ambik blood pressure monitor ibu sy. Konon saja nak main. Sekali bila da tekan button tu, bacaan blood pressure sy 103/58. Terkejut jap. Eah ni rendah ke normal. Tiba-tiba blur pulak kn. Padahal sblum ni tau dah. Apa lagi mula la meng-google maklumat tentang darah rendah dan normal.

Hasilnya, ni yang sy dapat. Meh sy share untuk rakan-rakan semua.
Tekanan darah merupakan penghitungan tekanan pada arteri kita selama detak jantung aktif sekaligus jeda di antara detak jantung. Jika anda ingin mengerti cara membaca angka – angka di dalam penghitungan darah, berikut penjelasannya:
·         Tekanan Sistolik. Angka yang pertama atau angka yang berada di atas pada saat anda membaca angka pada alat pengukur tekanan darah, menunjukan jumlah tekanan yang dihasilkan jantung saat memompa darah melaluir arteri dan disalurkan ke seluruh tubuh.
·         Tekanan Diastolik. Tekanan diastolik merujuk pada angka yang berada di bawah atau angka kedua pada alat pengukur tekanan darah. Angka tersebut menunjukan jumlah tekanan di dalam arteri ketika jantung anda dalam posisi jeda di antara detak – detaknya
·         
Berapa Tekanan Darah Normal ?
·         Untuk tekanan darah yang dikatakan sebagai tekanan darah normal adalah bila tekanan darah anda tidak lebih rendah dari 120/80 mm Hg. Dan perlu diingat bahwa, tekanan darah seseorang tidak selalu sama dari satu waktu ke waktu lainnya. Boleh jadi saat ini anda melakukan pemeriksaann tekanan darah dan menemukan 120/80 mm Hg dalam alat pengukur tekanan darah, bisa jadi lusa anda akan mendapatkan angka yang berbeda dari angka yang anda dapatkan sebelumnya.
Kesan Darah Rendah
Sepuluh faktor yang mengakibatkan darah rendah pada seseorang tidak semuanya menjadi penyebab darah rendah, dalam beberapa kondisi tertentu, darah rendah bisa pula diakibatkan oleh faktor genetic dan bahkan kondisi darah rendah lainnya bisa disebabkan oleh faktor – faktor yang belum teridentifikasi. Selain yang faktor yang mengakibatkan terjadinya darah rendah, kita juga perlu mengetahui akibat – akibat yang terjadi jika kita mengalami darah rendah, di antaranya:
1.      Pusing
2.      Pingsan atau syncope
3.      Kehausan yang tidak biasa
4.      Kesulitan fokus atau konsentrasi
5.      Mata berkunang – kunang
6.      Mual – mual
7.      Batuk
8.      Badan terasa dingin
9.      Kulit menjadi pucat
10.  Sulit bernafas
11.  Sering merasa lelah
12.  Deperesi
Haa inilah dia sedikit perkongsian tentang darah rendah yang sy perolehi dari blog http://halosehat.com/penyakit/darah-rendah/12-penyebab-darah-rendah-dan-cara-mengatasinya

Hamper kesuma kesan darah rendah tu sy rasa. Jadi solusinya, berjumpalah dengan doctor untuk maklumat lebih lanjut. 

Sunday, 13 September 2015

First Day

Asalamualaikum :)
Alhamdulillah.. hari ni sy dah msuk sem baru. I hope all gonna be okay. Financial,academics and everything gonna be well. This semester quite tough sbb all the subject mcm mncabar je. Semoga Allah mempermudahkan urusan sy dlm mnimba ilmu pengetahuan. I'm still keep the hadith. Tolabal ilmi mina mahdi ila lahdi.

Friday, 4 September 2015

aku ?

Aku meniti hari-hari mendatang dengan penuh rasa takut. Kenapa aku takut? Aku takut seandainya Allah mengambil nyawaku di saat aku masih belum bersedia untuk menghadapnya. Sedangkan diri ku masih lagi banyak dan serba kekurangan. Apatah lagi ilmu akhirat. Terasa diri ini cukup kerdil. Ya! Kita cukup kerdil di mata Allah. Kita bukanlah hamba Allah yang maksum. Kita sering alpa dan leka dengan duniawi. Begitu juga dengan saya. Adakalanya aku cukup leka mengejar dunia sehingga aku lupa bahawa selepas ini aku akan melangkah ke dunia yang lebih kekal abadi.
Ramai anak muda masa kini mempunya life goals mereka tersendiri, malah ada yang inginkan life goals mereka seperti relationship dan sebagainya. Life goals ku cukup hanya ‘mati dalam keadaan khusnul khatimah’. Allahu Allah tetapkan lah diriku di bawah lembayung mu Ya Allah.
Seandainya esok tiada lagi kesempatan untuk aku melihat dunia, aku berharap agar amalan ku hari ini diterima Allah. Sesungguhnya Allah itu lebih mengetahui.


Siti nursya’adah fahrizal – 4 September 2015-

Thursday, 3 September 2015

Happy Birthday Nana

Asalamualaikum
Hola my dear friend Nurul Farzana bt Fauze..
Alhamdulillah dan tahniah sebab hari ni kau dah bertambah lagi satu angka.. Birthday yang ke berapa ye??? Hihi rahsia kan.. Nana, dengan bertambahnya usia ni maka semakin besar tanggungjawab kita. Nana, aku doakan kau bahagia dunia dan akhirat, tercapai segala impian yang kau ingin gapai.

Nana,
Terima kasih kerana menjadi salah seorang sahabat aku. Sentiasa ada ketika susah dan senang. Malah kau sentiasa akan berusaha menceriakan aku kalau aku sedih atau stress. Kita kenal dah cukup lama tapi yang akrabnya ukhuwah antara kita selepas kau keluar ICU dan masa kita form 5. Kau keep advice aku to be the better one. Alhamdulillah, sehingga ke hari ni ukhuwah kita masih terjalin dan harap ia kekal sehingga ke akhir nafas.
Keindahan persahabatan kita cukup nian. Tak mampu aku gambarkan dengan kata-kata. Pelbagai rintangan yang kita lalui, sedih, gembira, suka dan duka kita hadapi bersama tanpa rasa gentar. Kerana apa? Kerana kita sentiasa yakin bahawa Allah sentiasa bersama dengan kita.  Andai, pengakhiran nafas memisahkan kita.. aku bahagia sebab aku ada sahabat yang sangat memahami dan menyayangi aku.
Aku akui, kita jarang berkumpul sama-sama macam azwin and the gangs.. tapi kita tau, doa dari setiap kita tak pernah putus. Malah bagi aku itu lebih manis. Dan bila ada pertemuan diantara kita, itu menjadi lebih meriah kerana pelbagai cerita will be shared by each other.. How wonderful at the moment.
I love you Nana and the whole of Neifa’s.

Bulan dan bintang, bersinar berkerlipan  dan menerangi keindahan malam.
Tanpamu bulan Malam kegelapan Tanpamu bintang Hilanglah keindahan

KELEBIHAN SURAH YUSUF DAN TAHA

Kelebihan Surah Yusuf Ayat 4


Kali ni saya nak berkongsi kelebihan surah Yusuf ayat 4, ianya bagus diamalkan jika kita sentiasa perlu berjumpa orang atas urusan kerja.





“Idz Qaala Yuusufu Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada’ Asyara Kaukabauw Wasy Syamsa Wal Qamara Ra aituhum Lii Sajidin
Bermaksud:
Ingatlah ketika Yusuf berkata kepada ayahnya,“Wahai Ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas buah bintang, matahari dan bulan kelihatan semuanya sujud kepadaku…”

Khasiat ayat ini :
1 - Manis dipandang orang.
2 - Wajah menjadi berseri-seri.
3 - Sentiasa disayangi oleh sesiapa sahaja.
Kemudian sambung Surah Thaahaa Ayat 39

“Wa-alqaitu a’laika mahabbatan minnii walitushna’a'laa ‘ainii”
Bermaksud:
“Dan aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu diasuh di bawah pengawasanku.”(Qs.thaahaa:39)
Caranya:
Setiap kali bertemu atau bersua dengan kekasih/isteri/suami, bacalah kedua ayat ini. Untuk dapatkan kesan yang baik,
hendaklah diamalkan selalu membaca dihadapannya. Tidak perlu membaca dengan kuat, memadailah dengan hanya membaca di dalam hati. Selain itu agar dikasihi masyarakat, bacalah kedua-dua ayat ini setiap kali lepas solat sebanyak 3 kali.

Cara mengamalkannya : 
  1. Baca Kedua-dua potongan surah yusof ayat 4 dan surah taaha ayat 39.
  2. Baca 3 kali kemudian sapu pada muka anda. 
  3. Amalan ini juga sesuai bagi mereka yang sukar dapat jodoh. 
  4. Jangan membaca tanpa memisahkan ayat tersebut. Surah Yusuf, ayat 4 dibaca sehingga selesai, kemudian berhenti sebentar dan teruskan membaca keratan surah Taha, ayat 39. Jangan disambungkan terus dengan bacaan surah Yusuf. Paling mudah sebelum baca ayat, mulakan dengan bacaan ta'awwuz (A'uzubillahi Minash Shyaitan nir Rajeem) terlebih dahulu.


Pssst.....
*Penting!Anda dilarang sama sekali menggunakan ayat ini dengan tujuan yang tidak baik.

Wednesday, 2 September 2015

nikah II

ASSALAMUALAIKUM..




Lama sya tak update blog. sibuk dengan hal dunia yang tidak akan pernah berhenti mengganggu kehidupan manusia. pada sebelum ni, sya pernah menyentuh isu nikah kan.. Kali ni sya akan ke ytarakan isu tersebut sekali lagi.

kenapa? persoalannya, ramai yang bertanya adakah berkahwin awal itu bagus? pada pandangan saya ia nya bagus dan langkah yang terbaik agar seseorang itu terlepasdari cengkaman syaitan durjana. adakah pelajar di tahun pertama layak untuk bernikah ? layak ! siapa cakap tidak.. Rasulullah pernah bersabda, sebaik-baik perempuan adalah yang berkahwin awal. TETAPI… harus mempunyai persediaan fizikal dan mental yang kuat. Kenapa saya katakan harus ada fizikal dan mental yang kuat? Hal ini kerana, alam rumah tangga itu tidak semudah apa yang kita lihat. Tidak seindah yang kita bayangkan. Pelbagai onak duri yang harus kita tempuhi. Apatah lagi pada usia yang muda.. acap kali kita salah membuat percaturan.

Nah! Kerana itu peratusan kes perceraian itu semakin tinggi di Malaysia. Malahan yang memonpoli adalah yang beragama Islam. Perkahwinan itu indah jika kita mampu melaksanakan tanggungjawab itu dengan baik dan amanah.

  Ø   Wahai sang isteri, jadikanlah suami mu tempat untukmu mengumpul pahala. Untuk mencapai nikmat syurga itu cukup indah hanya dengan mentaati suamimu selagi ia tidak bertentangan dengan hukum syarak.. Allahu rabbi, sungguh indah percaturan yang Allah ciptakan untuk sang isteri..

  Ø   Wahai sang suami, wanita itu tercipta bukan untuk dibebani, bukan untuk disanjung tinggi, tapi untuk mendapat perlindungan darimu. Pimpinlah isterimu ke syurga Firdausi. Hargai pengorbanan isteri mu dalam mengandung, melahirkan dan mendidik anak2 mu sehingga dewasa.